Welke ouder wil jij zijn?

Veel ouders denken na over deze vraag bij de start van de kinderwens of bij de zwangerschap. Iedereen heeft bepaalde waarden en normen die ze willen overdragen aan hun kinderen. Ook heb je als ouders bepaalde verwachtingen over hoe je wilt dat je kinderen tegen jou reageren. Ik heb in 2019 zelf voor deze vraag gestaan. Graag wil ik jullie meenemen in mijn zoektocht naar “Welke ouder wil ik zijn?”.

“Welke ouder wil ik zijn?” is een vraag waar ik voor mijn eerste zwangerschap nog nooit bewust over had nagedacht. Ik ben ervan overtuigd dat de ideale opvoeding en de ideale ouder niet bestaan. Iedereen voedt zijn/haar kinderen anders op, wat ook goed is. We hebben allemaal een andere visie over opvoeding. Ook hebben we allemaal andere waarden en normen die je in de opvoeding wilt overdragen aan je kinderen. Er kunnen ook een aantal zaken zijn die jij graag anders had willen ervaren bij jouw eigen opvoeding, waardoor je het anders gaat doen dan jou ouders.

Bij mij was dat net hetzelfde. Aan het begin van onze kinderwens begon ik mij hierin te verdiepen. Ik maakte een lijstje met wat ik belangrijk vond tijdens de opvoeding van mijn eigen kinderen. Ik deel graag een aantal van deze zaken met jullie:

 • Ik wilde mijn kinderen opvoeden in verbinding, in verbinding zijn met zichzelf en met hun emoties.
 • Ik wilde mijn kinderen zelfvertrouwen, veerkracht en weerbaarheid geven.
 • Ik wilde niet straffen en belonen.
 • Ik wilde dat mijn kinderen behulpzaam zijn en deel uitmaken van het gezin.

Deze lijst zal bij jullie anders zijn. Dat is helemaal niet erg. Iedereen heeft andere waarden en normen die hij/zij wilt meegeven.

Als zwangere moeder tijdens de coronapandemie vond ik dat ik weinig mensen om me heen had. Ik kon nergens terecht met mijn vragen en ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond, samen met mijn man. Ik had wel mijn kennis vanuit de osteopathie, alleen over opvoeden hadden we niet veel gehad. En ook ik, ik was onzeker bij het begin van mijn ouderschap. Hierdoor voelde ik een drang om me te verdiepen in welke opvoedingsstijlen er bestonden en of er een opvoedingsstijl was die aansluit bij mijn opvoedingsvisie.

Mijn zoektocht was begonnen…

Als eerste kwam ik terecht bij aware parenting of bewust ouderschap. Dit is opgericht door Aletha Solter. Aware parenting is gebaseerd op 3 bouwstenen:

 1. hechting bevorderen: sensitieve afstemming
 2. democratische disciplines: opvoeden zonder straffen en belonen
 3. herstellen van stress en trauma: empathisch ontvangen van emoties

Aware parenting sloot goed aan bij mijn opvoedingsvisie. Alleen wilde ik niet alle boeken van Aletha Solter gaan lezen en alles alleen uitpluizen. Zo kwam ik terecht bij het jaartraject van afgestemd opvoeden van Jürgen Peeters.

Afgestemd opvoeden is aware parenting met nog een aantal belangrijke kenmerken:

 • liefdevolle grenzen stellen
 • verbindende communicatie
 • onvoorwaardelijk ouderschap
 • holistisch opvoeden
 • zelfsturing
 • etc

Ik had mijn weg eindelijk gevonden. Afgestemd opvoeden was de opvoedingsstijl die nog beter bij mijn opvoedingsvisie aansloot. Mijn wereld ging open. Ik stond er niet meer alleen voor. Ik stond in contact met een heleboel gelijkgestemde ouders die hun kinderen hetzelfde opvoedde als mij. Heerlijk was dat!

Daarvoor had ik het gevoel dat ik in mijn omgeving alleen was. Ik was de enigste die hun kinderen in afstemming opvoeden. Regelmatig krijg ik tegenwind van mijn omgeving, vooral van mensen die niet in deze opvoedingsstijl geloven. Ik vind het helemaal prima dat andere mensen een andere opvoedingsstijl gebruiken. Ik respecteer hun keuze, alleen wil ik dat ze mijn keuze dan ook respecteren.

Mijn zoektocht is zeker nog niet ten einde. Er zullen vast nog een aantal zaken op mijn pad komen die ik ook zal toevoegen aan de opvoeding van mijn kinderen. Kinderen opvoeden is een dynamisch proces, waarin je als ouder blijft groeien.

Laat gerust weten hoe jouw zoektocht was naar “Welke ouder jij wilt zijn?”. Dit kan door een reactie te plaatsen onder het blogartikel (momenteel uitgeschakeld) of een mail te sturen naar [email protected].

Charona Heylen

Charona Heylen

Charona Heylen is een gepassioneerde zorgverlener in de osteopathie, de babytherapie, het afgestemd opvoeden, de pre- en perinatale psychologie en de orthomoleculaire gezondheidstherapie. Zij bekijkt een gezondheidsproblemen in haar geheel, waardoor ze al haar kennis met elkaar combineert. Wil je graag weten of ik jou kan helpen, kan je me steeds contacteren voor een kennismakingsgesprek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *