Babytherapie

Als volwassenen een overweldigende gebeurtenis of trauma meemaken, willen ze dit vaak verwerken door erover te praten tegen iemand. Als baby’s of jonge kinderen een overweldigende gebeurtenis of trauma meemaken, is dit net hetzelfde. Baby’s en jonge kinderen communiceren dit naar de omgeving door middel van gehuil, gedragsveranderingen, lichamelijke spanningen, etc. Een babytherapeut kan helpen om deze overweldigende gebeurtenis of trauma te ontladen en te vertalen naar de ouders toe. Graag wil ik jullie in dit blogartikel meenemen in wat een babytherapeut voor jullie kan beteken en wat het verschil is tussen babytherapie en osteopathie. 

Geboren worden is een intensief proces voor zowel moeder als baby. Voor de baby is de geboorte een imprint van ons stress systeem. Afhankelijk van hoe de geboorte is geweest, zal je kindje een grote of een kleine stress venster hebben. Het is waardevol om hierover inzichten te krijgen.

Voor mij heeft babytherapie me veel duidelijkheid gegeven over het gedrag van mijn zoontje toen hij een huilpeuter was in 2021. Ik was blij dat ik eindelijk de stap had gezet om een babytherapeut te contacteren. Zij kon mij uitleggen wat het gedrag van mijn peuter was en met welke overweldigde gebeurtenis hij het nog moeilijk had. Dit kan een gebeurtenis tijdens de zwangerschap, geboorte of de eerste 1000 dagen zijn. Als we rekening houden met zijn grenzen en behoeften, hebben we een heel gemakkelijk kind.

Ik deel graag een van de inzichten die we bij de babytherapeut hadden gekregen. Wij kunnen ons zoontje niet pushen tijdens dagdagelijkse handeling. Als hij nog maar het idee heeft dat we hem aan het pushen zijn, word hij enorm boos en duwt hij ons weg. De babytherapeut heeft ons uitgelegd dat iedere push die hij ervaart van omstaanders, hem terug laat herinneren aan het strippen tijdens de bevalling toen ik al 2 cm ontsluiting had. Zij hadden mij toen gestript om de bevalling een boost te geven, doordat het voor de vroedvrouwen te traag ging. Nu in het dagdagelijks leven wil hij alle handelingen op zijn eigen tempo uitvoeren en dan is er geen probleem. Het is fijn om als ouder hier rekening mee te kunnen houden.

Natuurlijk wil ik nu niet zeggen dat iedere strip deze reactie geeft. Het hangt ervan af of je kindje deze gebeurtenis heeft kunnen verwerken of het te overweldigend vond.

Wat is babytherapie?

Bij een overweldigde gebeurtenis of trauma kunnen er lichamelijke – en psychologische spanningen ontstaan. Beide kunnen zorgen voor klachten. Bij een baby of een jong kind valt deze lichamelijke spanning minder op, doordat kinderen deze nog niet goed kunnen verwoorden naar de buitenwereld toe. Hierdoor merken de ouders vaak de volgende gedragsveranderingen op: regularisatieproblemen, agressiviteit (zoals slaan en bijten), meer huilen, bepaalde zaken/handelingen willen vermijden, etc.

Babytherapie is een combinatietherapie van pre- en perinatale psychologie en lichaamsgerichte traumatherapie. Of eenvoudiger gezegd: een babytherapeut behandelt de overweldigde gebeurtenissen/trauma’s in de eerste 1000 dagen. Zo kan de psychologische spanning van deze gebeurtenis ontlaad worden, waardoor de klachten, blokkades, gedragsaanpassingen en lichamelijke spanning kunnen verminderen en zal de verdere ontwikkeling niet verstoord worden.

Een babytherapeut combineert verbale communicatie tezamen met lichaamsgerichte therapie. Hierdoor kan het kindje de volledig psychologische spanning van de overweldigde gebeurtenis of trauma ontladen en kan er terug plaats komen voor ontspanning. De kinderen die babytherapie hebben ondergaan kunnen vaak beter hun emoties beheren en uiten, laten minder over zich heen lopen, zijn beter in communiceren en kunnen stress beter handelen.

Voor iedereen is een overweldigde gebeurtenis anders. Zo kan het zijn dat de ouders een mooie bevalling hebben gehad, terwijl de baby dit anders heeft ervaren. De therapeut legt het verhaal van de baby duidelijk uit aan de ouders.

De behandeling en het verhaal raken zowel ouders als baby. De therapeut geeft de ouders handvaten mee om thuis verder aan de slag te gaan. Soms gebeurt het dat een baby tot vier dagen na een behandeling nog enkele ontladingen van het behandelde thema thuis laat zien. De baby vraagt hierbij voor een nieuwe ontlading met de ouders als stabiele regulator. Ouders kunnen mij daarom na een behandeling steeds contacteren via mail of telefoon.

Wat is het verschil tussen babytherapie en babyosteopathie?

BabytherapieOsteopathie bij baby’s
Vanaf 2 maanden oudVanaf de geboorte
Werkt op de psychologische spanning bij
overweldigende gebeurtenissen of trauma’s en bij terugkerende blokkades en klachten
Werkt op de mechanische spanning bij blokkades of bewegingsbeperkingen
De therapie gebeurt op de matDe behandeling gebeurt op tafel

Ik kan beide therapieën niet meer los van elkaar zien. Ik zal ze altijd combineren doordat beide therapieën waardevol zijn voor jullie kindje. Het is echter wel zo dat als je een afspraak maakt voor osteopathie bij baby’s, peuters en kleuters ik hoofdzakelijk osteopathische technieken zal gebruiken en waar nodig babytherapietechnieken integreer, andersom uiteraard ook.

Als je niet zeker weet welk therapie voor je kindje het beste is, kan je me steeds contacteren via mail of telefonisch op het nummer 0473/135065.


Charona Heylen

Charona Heylen

Charona Heylen is een gepassioneerde zorgverlener in de osteopathie, de babytherapie, het afgestemd opvoeden, de pre- en perinatale psychologie en de orthomoleculaire gezondheidstherapie. Zij bekijkt een gezondheidsproblemen in haar geheel, waardoor ze al haar kennis met elkaar combineert. Wil je graag weten of ik jou kan helpen, kan je me steeds contacteren voor een kennismakingsgesprek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *